Na ovoj internet stranici koristimo kolačiće prve i trećih strana. Koristimo kolačiće kako bi omogućili funkcionisanje i dostupnost svih delova internet stranice (tehnički kolačići), poboljšali funkcionalnosti i efikasnost, kao i personizovali sadržaj internet stranice u skladu s Vašim korišćenjem iste (funkcionalni kolačići), kao i u svrhu praćenja Vaših poseta i načina korišćenja internet stranice (analitički kolačići). Kolačićima možete upravljati putem „Postavki kolačića “, a više informacija o kolačićima, kao i prikupljanju, obradi i zaštiti Vaših ličnih podataka možete saznati u „Politici privatnosti“.

Kolačić je mala tekstualna datoteka koju web lokacija čuva na vašem računaru ili mobilnom uređaju kada posetite lokaciju.
To omogućava web lokaciji da upamti vaše akcije i postavke (kao što su prijava, jezik, veličina fonta i druge postavke prikaza) tokom određenog vremena, tako da ne morate stalno da ih unosite svaki put kada se vratite na već posećenu web lokaciju.

Kolačići mogu čuvati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti sačuvane jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogućili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računaru. Aktivnosti čuvanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promeniti postavke internet pregledača(Browsera) tako da sami odaberete hoćete li odobriti čuvanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internet pregledača obrišete sačuvane kolačiće i slično.

Postoji nekoliko servisa koji korisniku čuvaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići koriste se za normalno funkcionisanje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.

Mi koristimo Google Analitiku samo za svrhu praćenja posećenosti web sajta interno i ne delimo podatke sa trećim licima i servisima.

Ova stranica koristi i Google Analytics, uslugu za internetsku analizu kompanije Google Inc. („Google“).
Medinic export-import d.o.o koristi podatke usluge Google Analytics da bi unapredio web sajt za posetioce.
Ovi podaci smanjuju vremena učitavanja i čine sadržaj koji se izrađuje zanimljivijim za posetioce.

Google Analytics sakuplja sledeće podatke: pregledač, vrsta uređaja, model uređaja, lokacija, država, grad, dobavljač usluge, rezolucija ekrana, vreme zadržavanja, jezik, operativni sistem, posećeni delovi web sajta.

IP adrese su unapred anonimizirane i ne može se prilikom sakupljanja podataka izvući zaključak o osobi na koju se odnose. Podaci koje izradi Google Analytics kolačić vezani za Vašu upotrebu ovog web sajta se obično prenose na servere kompanije Google van Evrope (npr. u Sjedinjenim Američkim Državama) i tamo čuvaju.

Google će koristiti te podatke za procenu Vaše upotrebe web sajta, za izradu izveštaja vezanih za aktivnosti na web sajtu koji su namenjeni operateru stranice i da omogući dodatne usluge vezane za upotrebu interneta i web sajta.
Google takođe može preneti te podatke drugim stranama ako to dopušta zakon ili ako druge strane obrađuju te podatke u ime kompanije Google.

Za više informacija o tome kako onemogućiti da Google Analytics dobije Vaše podatke posetite https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

Možete sprečiti instaliranje kolačića pomoću odgovarajuće postavke u Vašem pregledaču, međutim, dužni smo da Vam ukažemo na to da Vam u tom slučaju sve funkcije ovog web sajta neće u potpunosti biti na raspolaganju. Kolačići se čuvaju na Vašem uređaju u trajanju od 30 dana, osim ako to onemogućite.

Priključci društvenih mreža Facebook, X, Pinterest, LinkedIn, XING su ugrađeni u naš web sajt.

Možete prepoznati navedene priključke na dnu content strana blogova “Pričajmo o dijabetesu”.

Ako posetite naš web sajt, logovanjem preko priključaka će se uspostaviti direktna veza između Vašeg pregledača i servera navedenih društvenih mreža. Na taj način će navedene društvene mreže dobiti podatke o tome da ste posetili naš web-sajt sa Vašom IP adresom. Dok ste prijavljeni na Vaš račun Facebook, X, Pinterest, LinkedIn ili XING možete povezati sadržaje našeg web-sajta sa Vašim profilom. Tako navedene društvene mreže mogu povezati Vašu posetu našem web-sajtu sa Vašim korisničkim računom. Iskoristili bismo priliku da ovde ukažemo na to da ne primamo nikakve informacije o sadržaju poslanih podataka ili o njihovom korišćenju od strane društvenih mreža.

YouTube videi i priključci su takođe integrisani u naš web sajt.

Ako pokrenete video ili kliknete na dugme YouTube, kolačići se čuvaju na Vašem računaru i sledeći podaci se prenose kompaniji Google, Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043 USA kao i YouTube operatoru: IP adresa i ID kolačića, tačna adresa dela kojem se pristupa na našem web sajtu, postavka jezika pregledača, sistemski datum i vreme pristupa i identifikator Vašeg pregledača. Podaci se prenose bez obzira na to da li ste registrovani i prijavljeni na Google.

Ako ste prijavljeni, ti podaci se direktno dodeljuju Vašem računu.
Ako ne želite da se isti dodele vašem profilu, morate se odjaviti pre aktiviranja dugmeta.
YouTube ili Google, Inc. čuva te podatke u vidu korisničkih profila i koristi ih za reklamiranje, proučavanje tržišta i/ili dizajniranje svojih stranica shodno potrebama.

Takva procena se naročito vrši (čak i za korisnike koji nisu prijavljeni) da bi se pružilo reklamiranje zasnovano na potrebama i da se obaveste drugi korisnici o Vašim aktivnostima na našem web sajtu. Imate pravo da izrazite protivljenje prema izradi tih korisničkih profila, pri čemu se morate obratiti kompaniji Google Inc. kao operateru servisa YouTube kako biste ga iskoristili.
Možete saznati dodatne informacije o razlogu i obimu sakupljanja podataka i njihovoj obradi od strane kompanije Google, Inc. na www.google.at/intl/de/policies/privacy/.

Ne obrađujemo lične podatke koje sakupljamo.

Ukoliko želite da onemogućite ili da obrišete kolačiće na ovom i ostalim sajtovima, najefikasniji način da to uradite je da onemogućite kolačiće u vašem pregledaču. Predlažemo da konsultujete odeljak „Pomoć“ u Vašem pregledaču ili da pogledate stranicu “O kolačićima” koja sadrži smernice za sve moderne pregledače.

Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje kolačića za različite servise. Više informacija možete saznati na sledećim linkovima:

https://www.allaboutcookies.org/
https://www.youronlinechoices.eu/
https://www.aboutads.info/choices